Press ESC to close

Chleb orkiszowy

Moda na pieczenie własnego chleba pojawiła się wraz z modą na produkty ekologiczne, zdrowe, w pełni sprawdzone oraz na przygotowywanie własnych przetworów, zamiast kupowania tak zwanych gotowców. Upieczenie dobrego chleba to prawdziwa sztuka i wyższa szkoła jazdy w świecie kulinariów, ale smak i satysfakcja nie równają się z niczym innym. Jak się do tego zabrać i z czym najlepiej smakuje chleb orkiszowy?

Przepis na chleb orkiszowy na drożdżach

Chleb orkiszowy na drożdżach to rodzaj pieczywa dla koneserów, dla których jest ono ważniejsze niż to, co na nim układamy. Delikatny smak, konsystencja i chrupiąca skórka – to wszystko podlega ocenie specjalistów i smakuje lepiej niż wypieki produkowane taśmowo. Aby przygotować własny chleb orkiszowy, potrzebne są 30 g świeżych drożdży, łyżka miodu o płynnej konsystencji, 3 łyżki letniej wody, pół kilograma jasnej mąki orkiszowej typu 630, 2 łyżeczki soli, osobne 400ml letniej wody, 50 g słonecznika, 20 g siemienia lnianego i 20 g sezamu. Mieszamy drożdże, miód i 3 łyżki wody. Osobno mieszamy mąkę z solą i ziarnami, a potem dodajemy do nich drożdże i resztę wody. Mieszamy ciasto, a następnie pozostawiamy je do wyrośnięcia na pół godziny. Po upływie tego czasu mieszamy je dokładnie i przelewamy do formy. Tam również zostawiamy je do wyrośnięcia na mniej więcej 20 minut, posypujemy ziarnami, a na koniec pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Można go kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Z czym najlepiej smakuje chleb orkiszowy

Przepis na chleb orkiszowy na drożdżach to dobry pomysł na to, aby zawsze cieszyć się unikatowym smakiem kanapek. Tak jak wszelkiego rodzaju pieczywo, chleb orkiszowy na drożdżach znajduje szerokie zastosowanie. Zasadniczo można z niego przygotować dowolne kanapki, ale jego pyszny smak, warto podkreślać jak najmniejszą ilością dodatków. Prawdziwe masło albo masło osełkowe z dodatkiem dobrej gatunkowo wędliny albo sera w zupełności wystarczą, aby cieszyć się pysznym smakiem.