Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno-rosyjskiego. Przygotowywana jest ona z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników. Często dodaje się do niej również bakalie i orzechy. Zwykle jest ona bardzo słodka. Podawana w postaci ściętej piramidki ozdobionej najczęściej rodzynkami i skórką pomarańczową. Przygotowuję się ją na Wielkanoc jako jedną z tradycyjnych potraw.
Orzechowa Pascha
Przepis:
Składniki:
• 1,5 litra świeżego mleka
• 6 jajek rozmiar M
• 2 laski prawdziwej wanilii
• 100 g cukru pudru
• 300 g śmietany
• 200 g niesolonego masła
• łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 60 g mielonych orzechów włoskich
• garść rodzynek najlepiej niesiarkowanych
• garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Mleko należy zagotować z rozciętymi wzdłuż laskami wanilii. W następnej kolejności jajka mieszamy w dużej misce razem ze śmietaną. Kiedy mleko zacznie się gotować wyciągamy z niego laski wanilię i wlewamy w zamian naszą mieszankę jajeczną.
Całość gotujemy na małym ogniu cały czas dokładnie mieszając, aż mleko się zwarzy. Kiedy twaróg oddzieli się od serwatki musimy natychmiast odcedzić twaróg i wyłożyć go na sitko wyłożone gazą.
Pozostawiamy go na około 30 minut, żeby dokładnie go odcedzić.
Miękkie masło trzemy wraz z cukrem. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego twarogu cały czas dokładnie i nieprzerwanie ucierając. Do gotowej masy dodajemy mielone orzechy, ekstrakt waniliowy i rodzynki. Całość mieszamy.
W następnym kroku, dużą miskę wykładamy gazą. Do niej wykładamy gotową masę i dokładnie ją dociskamy.
Wierzch przykrywamy gazą oraz czymś ciężkim. Naszą paschę odstawiamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wykładamy gotową paschę z miski i dekorujemy ją wedle uznania. Możemy do tego użyć rodzynek i skórki pomarańczy. To najbardziej tradycyjna dekoracja. Jednak, jeśli chcemy możemy to zrobić inaczej, na swój własny unikalny sposób.
Najnowsze komentarze