Press ESC to close

Witamina A i jej znaczenie dla człowieka.

Witamina A jest potoczną nazwą kilku związków organicznych z grupy retinoidów. Często określana jest również mianem retinolu, beta-karotenem, akseroftolem oraz prowitaminą A.
Należy ona do grupy witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. W roślinach związek ten gromadzi się oraz występuje pod postacią karotenoidów. W organizmie witamina A magazynowana jest jako retinol w wątrobie oraz tkance tłuszczowej. Jest to jedna z najwcześniej odkrytych witamin w historii medycyny.

Znaczenie witaminy A dla ludzkiego organizmu.

Witamina A jest niezwykle ważną witaminą, ma ona istotne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. Ma również duży udział w procesie widzenia, wpływa też na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej oraz innych komórek organizmu. Oprócz tego działa również przeciwnowotworowo, chroni nabłonek układu oddechowego przed różnymi drobnoustrojami. Wzmacnia również układ odpornościowy, pomaga zwalczać bakterie i wirusy, zapobiega zakażeniom, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, jak również wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych. Witamina A działa także regenerująco na suchą skórę, dlatego warto stosować kosmetyki z jej dodatkiem.

To jeden z najważniejszych związków, który buduje odporność naszego organizmu. Dlatego warto właśnie uzupełniać niedobory witaminy A w diecie za pomocą suplementów diety zawierających dużą zawartość witaminy A.

Gdzie występuje witamina A?

Witaminę A znaleźć można między innymi w maśle, mleku i produktach mlecznych, niektórych tłustych rybach, jajach, wątrobie i podrobach zwierzęcych, słodkich ziemniakach, jarmużu, szpinaku a także w dyni.

Najwięcej pożądanych dla organizmu karotenoidów, wśród których właśnie najważniejszą rolę odgrywa beta karoten, znaleźć można w szpinaku, marchwi, pomidorach, czerwonej papryce oraz sałacie.

Owoce szczególnie bogate w karotenoidy to wiśnie, morele, brzoskwinie i śliwki.

Produktem, który najczęściej wykorzystywany jest do suplementacji i zawiera najwięcej witaminy A to tran pochodzenia rybiego.