Ten kto cierpi na podwyższone ciśnienie to wie jaka jest to męka. Poza takimi dolegliwościami jak nudności czy omdlenia pojawiają się inne jak apatia, problemy z koncentracją czy sińce pod oczami. Często desperacko szukamy metod obniżenia ciśnienia kupując różne niesprawdzone specyfiki przygotowane przez wątpliwej jakości ludzi. A przecież warto posłużyć się internetem, wpisać “obniżenie ciśnienia krwi domowe sposoby” i problem z głowy. My jednak idziemy krok dalej i podamy Ci do ręki rozwiązanie, które będzie komplementarne i będzie łączyć wszystkie najlepsze cechy produktów i z pewnością wpłynie na obniżenie Twojego ciśnienia.
Nie samymi tabletkami i ziołami człowiek żyje
Tytułowa dieta DASH (z ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension) polega na wprowadzeniu określonej liczby posiłków (konkretnie trzech) do naszego jadłospisu i przede wszystkim unormowanie żywienia. Jest bardzo często polecana przez dietetyków oraz lekarzy. Najważniejsze w tej diecie jest unikanie jednego produktu, konkretnie soli, która jest naszym wrogiem, bo jej spożywanie w nadmiarze wpływa na wzrost ciśnienia. Co ważne, stosując tę dietę musimy pożegnać się ze spożywaniem białego pieczywa, słodkości oraz czerwonego mięsa. Kluczem do obniżania ciśnienia jest jedzenie produktów nieprzetworzonych.
Owoce i warzywa są jednym ze składników DASH i powinniśmy je stosować do 5 razy dziennie: ziemniaki, banany, jabłka czy pomidory. To tylko jedne z licznych składników natury, które możemy stosować.
Chudy nabiał jest naszym sprzymierzeńcem i koniecznym jest zjedzenie 2 małych kubeczków jogurtu naturalnego na dzień, by otrzymać wymaganą porcję wapnia.
Chude mięso w postaci ryb czy owoców morza jest dostarczycielem białka czy też kwasu OMEGA-3 obniżającego ciśnienie krwi. Taki też rodzaj pokarmu powinniśmy jeść 2 razy dziennie.
Słodycze, które tak bardzo kochamy muszą ulec ograniczeniu i możemy sobie pozwolić tylko na 5 porcji w tygodniu; czarna czekolada w postaci kostki czy też pół szklanki galaretki czy kisielu.
Orzechy, pestki i migdały – 4-5 razy w tygodniu. Błonnik i potas w nich zawarte są ważne dla układu krwionośnego. Porcja to 2-3 łyżki pestek albo 3-4 łyżki orzechów.
Tłuszcze ulegają bardzo mocnemu ograniczeniu. 2 razy dziennie to wystarczająca porcja. Pochodzenie tłuszczów musi być roślinne. Porcją jest jedna łyżka oleju czy też oliwy z oliwek.
Mamy nadzieję, że zastosujecie się do powyższej daty i będziecie się cieszyć dłuższym i lepszej jakości życiem!
Najnowsze komentarze